Fetească Regală

blog-1

FETEASCA REGALĂ

 

Feteasca Regală este unul dintre cele mai cunoscute şi căutate soiuri de struguri de vin din România.

 

Soiul Fetească Regală a fost creat în Transilvania, fiind un hibrid între Feteasca Albă şi Grasa de Cotnari, în urmă cu aproximativ opt decenii. Datorită producţiei sale ridicate (15-20 t/Ha), a fost un soi răspândit şi foarte apreciat în perioada comunistă, pe când era căutată producţia masivă.

 

Feteasca Regală face parte din categoria soiurilor semi-aromate, la fel ca Chardonnay-ul. 

Zonele de exploatare a soiului se întind în toată ţara, din Dobrogea până în Banat şi din Oltenia până în Suceava.

 

Butucul de Fetească Regală este destul de rezistent la ger, dar sensibil la mucegai.

 

Florile de Fetească Regală sunt hermafrodite, soiul fiind autofertil.

 

Strugurele conţine, în pieliţă, o concentraţie ridicată de tanini, fapt rar pentru un soi de vin alb.

 

În zonă Drăgăşani, concentraţia de zahăr în strugurii de Fetească Regală poate atinge peste 220 g/l (adică 13%vol alcool), în ani mai călduroşi.

 

Perioada de recoltă se aproprie de cea a Merlot-ului (jumătatea lui Septembrie).

 

În general, ajungând în fiecare an la o maturite deplină, din Fetească Regală se poate obţine un vin corpolent, cu arome intense şi cu un mare potenţial de învechire. Taninii copţi contribuie cu un factor de rezistenţă învechirii, faţă de alte soiuri de vin alb.

 

Dacă este vinificat cu multă grijă, vinul din Fetească Regală va păstra eleganţa aromelor de trandafir, flori de câmp sau caise uscate şi migdale, mai ales pentru vinul vinificat în barrique.

 

Poate fi asociată cu: carne de pasăre în sos de ciuperci sau paste cu trufe neagre şi ulei de masline. Se mai poate asocia şi cu un peşte mai gras în sos de unt şi salvie sau cu fructe de mare proaspate. Sau cu ce va place.